chatbot-assistent-photo
chatbot-close-icon

Želite več informacij?

Pokličemo vas nazaj v 29 sekundah!

Vsak dan od 8-17


chatbot-phone-icon

Pri nas ne čakate v vrsti!

Pokličemo vas nazaj v 29 SEKUNDAH.

(PON-PET, od 8-17. ure)

Želite več informacij? Izberite termin in vas pokličemo.
chatbot-success
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano. Pričakujte naš klic.

Porsche Maribor Novice

Vse aktualne novice podjetja Porsche Maribor najdete tukaj.

  1. Novice
  2. Nesreča v tujini - kako ravnati?
10.07.2017
NASVETI

Nesreča v tujini - kako ravnati?

V času dopustov si na poti nikakor ne želimo imeti težav, še manj pa nezgode na cesti. Kaj storiti v prometni nesreči v tujini? Nezgoda v tuji državi je neprijetna, zato lahko poskrbite, da z dobro ozaveščenostjo nesreča mine s čim manj problemi.

Nesreča v tujini na poti

Nezgoda z avtom v tujini

Asistenca Porsche Slovenija, klic iz tujine: +386 1 58 25 10

Se vam je zgodila nesreča? Kontaktirajte nas
Jure Družovec (Porsche Maribor), (+386) 2 65 40 327 ali [email protected]

Prvi ukrepi ob prometni nesreči v tujini

  • Če lahko, omogočite normalno prevoznost ceste in se premaknite na odstavni pas. Nato ustavite vozilo in prižgite vse smerokaze.
  • Zavarujte kraj nesreče in ga označite z varnostnim trikotnikom.
  • Poskrbite za svojo varnost. Nadenite si odsevni brezrokavnik in v primeru nesreče na avtocesti čim prej zapustite cestišče in pojdite za varnostno ograjo.
  • Odvisno od okoliščin pokličite na evropsko številko za klic v sili (112). Kdaj poklicati policijo, preberite spodaj.
  • Ponesrečencem nudite osnovno prvo pomoč.
  • Dokumentirajte kraj nesreče – fotografirajte poškodbe in vozišče, kjer naj bodo jasno vidne razdalje med vozili in materialna škoda. Fotografirajte tudi fizične poškodbe. Tako zavarujete sami sebe in kasneje lahko s kasko zavarovanjem uveljavljate zahtevek za povračilo škode, kjer morate predložiti fotografije.
  • Izpolnite evropsko poročilo oziroma zeleno karto v državah izven EU (Albanija (AL), Bosna in Hercegovina (BIH), Belorusija (BY), Iran (IR), Izrael (IL), Maroko (MA), Moldavija (MD), Črna gora (MNE), Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR) in Ukrajina (UA)).
  • Zabeležite podatke prič.
 
 

Kdaj poklicati policijo ob nesreči v tujini?

  • S soudeleženci se ne morete dogovoriti o krivdi.
  • Če je nastala večja materialna škoda.
  • Če želite uveljavljati avtomobilski kasko.
  • Sumite, da je soudeleženec vozil pod vplivom alkohola ali narkotikov.
  • Če je kateri izmed udeležencev v nesreči bil poškodovan.
  • Če kateri od udeležencev ne želi izpolniti evropskega poročila ali zelene karte oziroma ne posreduje svojih podatkov.

V nekaterih državah (npr. Avstrija) vam lahko policija za ogled kraja nesreče izstavi račun. Policijski zapisnik sicer ni nujen, je pa priporočljiv in zaželen, saj omogoča zavarovalnici, da hitreje reši odškodninski zahtevek.

Kaj storiti s poškodovanim vozilom?

Policija vam lahko izda potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki vam bo olajšalo neoviran prehod državne meje in vrnitev v Slovenijo. Če vaše vozilo ni vozno, kontaktirajte asistenčno službo. Poskrbela bo za pomoč na cesti, vleko vozila, cenitev, ter prevoz ali nastanitev za vas in vaše sopotnike. Asistenco Porsche Slovenija iz tujine pokličite na +386 1 58 25 102, ki je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Kako prijavim škodo?

Škodo lahko prijavite najkasneje 3 dni po nesreči. Prijava škode je enostavna in hitra. V našem centru bomo ocenili škodo, odpravili poškodbe in namesto vas opravili vso komunikacijo z zavarovalnico. Popravila opravljamo za Porsche Zavarovanje, Zavarovalnico Triglav, Zavarovalnico Sava, Grawe, Generali in Adriatic Slovenica. Prometno nesrečo morate prijaviti svoji zavarovalnici, tudi če ne nameravate vložiti odškodninskega zahtevka. 

Škodo lahko prijavite tukaj.

Če ste v nesreči v tujini oškodovanec …

Vašo škodo bo poravnala zavarovalnica povzročitelja. Odškodninski zahtevek za povzročitelja z vozilom registriranim v državah EGP ali Švici lahko vložite v Sloveniji pri pooblaščeni zavarovalnici povzročitelja. Katera  je njegova pooblaščena zavarovalnica, lahko preverite pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Če je vozilo povzročitelja registrirano v sistemu zelene karte (zunaj EGP in Švice), ali če je bilo neregistrirano, odškodninski zahtevek vložite pri nacionalnem biroju zelene karte v državi, kjer se je nesreča zgodila. Nujno fotografirajte, kopirajte ali prepišite podatke s povzročiteljeve zelene karte, da boste odškodninski zahtevek lažje uveljavljali. Kontakti lokalnih birojev, kjer ga lahko vložite, so napisani na zeleni karti.

Če odgovornost za nesrečo ni sporna in je bila škoda v celoti ocenjena, boste v 3 mesecih od dneva vložitve odškodninskega zahtevka prejeli utemeljeno ponudbo za poravnavo.

Manjkajoči podatki o povzročitelju nesreče

Če ob vrnitvi ugotovite, da so podatki o povzročitelju pomanjkljivi, vam lahko podatek posreduje Slovensko zavarovalno združenje. Ker je to lahko zamudno, predhodno poskrbite, da so podatki točni. Najnujnejši podatki, ki jih morate pridobiti ob nesreči so: ime in priimek voznika, registrska tablica vozila, tip in znamka vozila, ime voznikove zavarovalnice in številka zavarovalne police.

Če ste v nesreči bili povzročitelj …

V procesu sodelujte, posredujte svoje podatke in ne pobegnite. Povzročitelj, ki gre s kraja nesreče pred končanim ogledom, je v Sloveniji lahko kaznovan s 1200 € denarne kazni in 18 kazenskimi točkami. Od svoje zavarovalnice boste v izpolnitev prejeli škodni obrazec. Škodo, ki ste jo povzročili na drugih vozilih, bo nato poravnala vaša zavarovalnica iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti in vodila proces skupaj s tujo zavarovalnico. Škodo na svojem vozilu boste morali pokriti sami oziroma uveljavljati kasko zavarovanje pri svoji zavarovalnici.

Dokumenti, brez katerih nikar na pot v tujino

Še preden se odpravite na pot, lahko naredite veliko za olajšanje okoliščin v morebitni nesreči. Pred odhodom preverite veljavnost osebnih dokumentov potnikov in svojega prometnega dovoljenja. Če bo vozilo vozil še kdo drug, priporočamo izdelavo dovoljenja za vožnjo tujega vozila. Nikar ne pozabite na:

Kaj storiti, če evropskega poročila ali zelene karte nimam pri sebi?

Nujno si zabeležite podatke kot so datum kraj nesreče, popišite vso škodo, poškodbe in izjave prič, pridobite podatke o udeležencih, njihovih vozilih (država, številka registrske tablice, znamka in model vozila) in njihovih zavarovalnicah (vključno s številko police). Če je imelo vozilo priklopnik, zabeležite tudi te podatke. Zabeležite si kontaktne podatke policijskega organa, kamor ste nesrečo prijavili in okoliščine nesreče. S soudeležencem podpišita izjavi, v kateri se strinjata s potekom dogodkov in o krivdi.

Porsche Maribor želi varno pot in prijetno bivanje v tujini! V primeru težav se lahko vedno obrnete na nas. 

Porsche Maribor
Šentiljska cesta 128a, 2000 Maribor
Jure Družovec
Servisni svetovalec za
kleparsko - ličarsko delavnico
Tel.: (+386) 2 65 40 327
E-mail: [email protected]
 

Prijava na Novičnik

Z novicami redno dobivate informacije o naši avtohiši in izbor posebnih ponudb.

Vneseni podatki so neveljavni. Poskusite ponovno.

Izberite naziv

Pri prijavi na novice se je žal pojavil problem. Poskusite znova kasneje.

checkbox_default

Hvala!

Prijavili ste se na novice.

Prejeli boste e-sporočilo s potrditveno povezavo. Potrdite povezavo, da boste zaključili prijavo.